Digital kultur

Digital kultur preger vår hverdag

De fleste steder rundt om i verden har sine egne unike kulturer som har utviklet seg over hundrevis, om ikke tusenvis av år. Disse kulturene har utviklet seg organisk, og i mange tilfeller, med noe utveksling fra andre kulturer av og til. Disse kulturene har sin egen historie som er utpreget deres, og mange er stolte av det faktum. Det står i ganske sterk kontrast til digital kultur.

For de siste årene har nemlig økningen i teknologiens kompleksitet, og den økende tiden brukt på internett, ført til fremveksten av en digital kultur. Denne digitale kulturen er avhengig av enkel kommunikasjon og utveksling over landegrensene. Kulturen er i ferd med å manifestere seg som menneskehetens felles kultur.

Digital kultur lar oss kommunisere med vidt forskjellige kulturer på andre siden av kloden i løpet av sekunder
Ofte sitter vi med nettbrett eller mobilen mens PC-en også er på…

En globalisert superkultur?

Digital kultur er ganske forskjellig fra vanlige nasjonale kulturer. I motsetning til nasjonale kulturer som har klare forskjeller og er unike for det området de dominerer, så representerer digital kultur en global superkultur av noe som har fått en fremtredende rolle i begynnelsen av dette århundret.

En annen stor forskjell er at i motsetning til nasjonskulturer som har tatt mye tid å modnes og utvikle seg, så er denne digitale kulturen veldig lik uansett hvor i verden du er. Naturligvis er det noen regionale variasjoner. Allikevel, med engelsk som hovedspråk har denne globale digitale kulturen flere likheter enn forskjeller.

Med fremveksten av sosiale medier, og den enkle kommunikasjonsteknologien som fører folk fra hele verden til den samme sosiale plattformen, så har resultatet blitt en superkultur som kombinerer de laveste fellesnevnerne fra noen få mer innflytelsesrike kulturer. Det har gitt liv til en superkultur.

Denne superkulturen har fått en overraskende varm velkomst. Dette har vært spesielt fra yngre generasjoner. Yngre mennesker over hele verden, spesielt urbaniserte, har vært veldig mottakelige for denne nye digitale kulturen. Mest sannsynlig er dette fordi de her kan samhandle med nettbrukere fra hele verden.

Gjennom sosiale medier klarer folk fra hvor som helst i verden å bli bedre kjent med hverandre. Enten det er gjennom livsstilsinteressegrupper på sosiale medier, eller til og med i et kommentarfelt i en video. Her har mennesker fra hele verden flere muligheter til å snakke med hverandre enn noen gang før.

 

Hva kan digital kultur føre med i fremtiden?

Når teknologien vår blir mer sofistikert, vil sikkerhetsnivået vårt i den virtuelle verdenen sikkert øke. Det ender nok opp med at mange mennesker vil bruke mer tid på nettet enn i den fysiske verdenen. Dette betyr at antall internasjonale interaksjoner vil fortsette sin spektakulære økning.

Selv om den har hatt en veldig kort historie, så har digital kultur hatt en innvirkning på verden. Den er på mange måter langt større enn noen nasjonal kultur noensinne har vært. Det har samlet milliarder av mennesker på internett. Dette har tillatt et utvekslingsnivå uten sidestykke i menneskets historie.

Hvordan nasjonale kulturer rundt reagerer på dette fenomenet gjenstår å se. Noen vil sikkert reagere negativt, mens andre vil reagere positivt. Forhåpentligvis vil nasjonale kulturer kunne finne en balanse med denne gryende globale digitale kulturen. Da kan de to eksistere sammen i fred og harmoni med hverandre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *