Holdning sett fra kulturperspektivet

Holdning mot kulturer

Alle har en holdning til andre kulturer. Det kan for eksempel være en gjennomtenkt holdning som kommer fra årevis med å tenke på emnet og komme til en konklusjon. Det kan også være noe som kommer ut av instinkt uten mye tanker satt til livs. Holdninger mot kulturer kan også være positive, negative, eller noen ganger til og med nøytrale.

 

Holdning bestemmer hvordan en oppfatter en kultur som den i Kambodsja
Holdning mot kulturer bestemmer hvorvidt en godtar eller ignorerer kulturelle aspekter

 

Hva utgjør en holdning mot kulturer?

En holdning er et sett med reaksjoner og atferd som du viser. I henhold til kultur omfatter dette når du studerer om eller er i kontakt med andre kulturer. Uten å ha tid til å behandle reaksjonen din, så er det hva din første respons er når du blir utsatt for en annen kultur. Enten det er gjennom en skjerm, eller i det virkelige livet. Det er utgangspunktet som utgjør din holdning til kulturer.

Noen mennesker føler seg automatisk begeistret når de blir utsatt for andre kulturer. Det er enten fordi de har en disposisjon for å like nye ting og nye opplevelser, eller fordi det er slik de ble oppdratt. Negative holdninger til kulturer utvikles også på denne måten. Det finnes mange faktorer som sørger for akkurat dette.

 

Faktorer som påvirker vår holdning mot kulturer

Ganske mange ting går ut på å forme hvordan vi føler for andre kulturer. En stor faktor kan noen ganger være å ha en formativ tidligere erfaring. Mange av oss har tatt utenlandsreiser i løpet av de første årene våre på jorda. Turene har hatt stor innflytelse på måten vi ser på andre kulturer.

Hvis du for eksempel dro til et annet land med familien og hadde en fantastisk tid med å oppleve severdighetene, lydene, maten, kulturen og alt annet stedet har å tilby, så kan det gi deg en permanent god holdning til kulturer. Det er til og med selv om det i dag ikke er den du opplevde for mange år siden.

I motsetning til dette, hvis du dro med familien et sted da du var ung og hele turen var fylt av problemer og ulemper, ville du ikke likt det. Og om du møtte alle de verste menneskene på dette stedet og de verste delene av landet, så kan du ha et negativt syn på kulturen. Andre kulturer generelt kan også ende opp med å komme i et negativt søkelys hos deg.

En annen faktor for å bestemme din holdning til kulturer er din oppvekst og personlighetstype. Disse to tingene er for det meste utenfor din kontroll. Det er fordi du ikke har så mye å si hva familiens holdning til kulturer er. Du har heller ingen innvirkning på personligheten din i de formative årene.

 

Holdningene er iboende i oss

Hvis familien din lærer deg at andre kulturer bør sees på med et åpent sinn, er det bra. Da er det en sjanse for at du vil ha denne holdningen. Det vil være sannsynlig at du vil vokse opp med lignende holdninger til å møte nye mennesker og prøve nye ting, og omvendt.

Uansett hva noen måtte mene, så er det uunngåelig å ha en holdning til kulturer, uansett om vi liker det eller ikke. Når vi vet at dette er sant, så vil det være fornuftig for oss alle å se på forskjellige kulturer så objektivt som mulig. Slik kan vi komme til en velinformert konklusjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *