Kultur og kommunikasjon

Kultur og kommunikasjon i det moderne samfunn

Helt siden begynnelsen av menneskets historie har kultur og kommunikasjon spilt en viktig rolle sammen. Da forskjellige kulturer møttes på land som ikke ble gjort krav på, så oppsto det noen ganger konflikter mellom de ulike kulturene. Men andre ganger ville forskjellige kulturer tilfeldigvis oppdage hverandre. Da kunne de kanskje i stedet bestemme seg for å holde kontakten med hverandre og å handle og kommunisere.

Historisk sett var det mye av utveksling mellom kulturer, og kommunikasjon var vanligvis mellom bare noen få mennesker. Dette var da først og fremst kjøpmenn. Dette skyldtes naturligvis dårlig kommunikasjonsinfrastruktur. Det var tross alt ikke sånn at folk ikke ønsket å kommunisere med hverandre.

Men med ankomsten av sofistikert kommunikasjonsteknologi har denne situasjonen definitivt endret seg mye. Kommunikasjonsteknologier som Skype gjør at mennesker fra hele verden kan kommunisere med hverandre øyeblikkelig. Dette har i stor grad lagt til rette for utvekslingen mellom kulturer og kommunikasjon mellom dem også.

Kultur og kommunikasjon er også viktig i jobben.
Ansatte er nødt til å kommunisere godt for å øke samhandlingen, akkurat som forskjellige kulturer.

Teknologi og globalisering

For et par år siden bestemte vi oss i Norge for å arrangere te drikking med innvandrere. Her ble nordmenn oppfordret til å drikke te med sine innvandrernaboer. Dette var for å bli bedre kjent med dem. Dette forsøket på å fremme integrering av kultur og kommunikasjon er ganske så unikt i verdenssammenheng.

Begrunnelsen bak dette programmet var nobel. Den var at nærhet og hyppig kommunikasjon mellom forskjellige kulturer ville føre til økt kjennskap til hverandre. Dette skulle også føre til lavere mistanke når mennesker blir mer komfortable med hverandre. Det sees på som første skritt mot integrering og assimilering.

Med spredning av kommunikasjonsteknologi har det blitt stadig enklere for folk på fjerne steder å kommunisere med hverandre. Dette gjør at en kan begynne å bygge broer over eventuelle kulturelle gap som finnes. Bare ved å kunne se på en annen person, så gjør det oss mindre engstelige for dem og deres kultur. Det er faktisk sånn at du får et økt nivå av fortrolighet ved å kunne se dem i en videochat.

Et annet stykke teknologi som øker den internasjonale samhandlingen mellom kultur og kommunikasjon mellom forskjellige folk er fremveksten av luftfartindustrien. Før oppfinnelsen av fly, så måtte du benytte skip for å reise til fjerne steder. Det var en reise som kunne ta dager, og til og med uker.

Men med ankomsten av flyreiser, så er flere og flere mennesker i stand til å reise over landegrensene for å reise, studere, og til og med bosette seg. Dette betyr at vi nå mer enn noen gang kommer til å samhandle med mennesker fra forskjellige kulturer enn vår egen. Det kommer nå til å være et spørsmål om vi vil det eller ikke.

 

Fremtiden for kultur og kommunikasjon

Fremtiden ser ut til at den kommer til å bli basert på globalisering og økt samhandling mellom menneskehetens forskjellige kulturer. Faget kultur og kommunikasjon vil bli snakket mer og mer om. Det vil være mer relevant, ettersom vi har flere kulturer innad i samme land. Bare tiden vil vise hvor dette vil føre oss til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *