Kulturkonflikt i samfunn

Hva er kulturkonflikt?

Når to eller flere kulturer kommer i kontakt med hverandre vil en kulturkonflikt oppstå. Det beste som kan skje er at hver kultur forsiktig blir kjent med den andre kulturen og over tid utvikler en følelse av tillit og respekt for hverandre. Slik kan de en dag leve i harmoni side om side.

Dessverre skjer ikke dette ganske ofte. Mesteparten av tiden ender de forskjellige kulturene sammen med hverandre i en kulturkonflikt. Denne foregår til en par fullstendig beseirer den andre kulturen. Da overtar folket i den beseirede kulturen og bortviser den andre fra landet.

 

Kulturkonflikt kan ofte føles som om en står på to forskjellige landmasser
Mann og kvinne skriker til hverandre gjennom megafon fra hver sin klippe – akkurat som individene i en kulturkonflikt så ofte gjør.

 

Definisjon av kulturkonflikt

Den objektive definisjonen av en kulturkonflikt er en situasjon der to eller flere motstridende kulturer synes det er umulig å leve med hverandre på samme geografiske beliggenhet. På et tidspunkt oppstår en konflikt som resulterer i både sosiale og økonomiske konsekvenser.

Historisk sett har denne typen kulturkonflikter skjedd flere ganger enn man kan telle. Når forskjellige kulturer møtes er det alltid sjansen for at de legger forskjellene sine til side og jobber med hverandre for å skape et sammenhengende samfunn som blander elementer i hver sin opprinnelige kultur.

Men mesteparten av tiden vil etnosentrismen overta. Hver kultur vil beskytte sine egne mennesker, ofte til skade for den andre gruppen. Denne typen preferanser i gruppe er faktisk en veldig naturlig ting hos mennesker. Dette er akkurat som det er helt naturlig for foreldre å elske barna sine mer enn naboens barn.

Men dette naturlige instinktet resulterer likevel i kulturkonflikter som vil føre til at de forskjellige kulturene enten skiller seg, eller at den ene blir absorbert kraftig inn i den andre.

 

Eksempler på kulturkonflikter

Det mest relevante eksemplet på en kulturkonflikt ville være mellom Norge og det samiske folket. Da de nordiske kulturene møtte samene først, så ønsket de at samene skulle ha samme livskvalitet som dem. Dette var uten å vite at samene foretrakk at ting forble som de var.

Som et resultat ble mange samiske barn sendt til norske skoler for å lære seg norsk språk og kultur. De kunne dessverre ikke holde på samisk kultur på samme tid. Så selv om det var veldig velmenende, så har konsekvensene likevel hatt stor innvirkning på bærekraften til samisk kultur.

Et annet eksempel ville være de australske aboriginene. De gjennomgikk også en veldig lignende prosess da de kom i kontakt med engelske nybyggere. Mange av dem fra mer urolige familier ble sendt til australske internatskoler med håp om at de ville bli oppdratt i et mer gunstig miljø.

Dessverre hadde dette også en negativ innvirkning på kulturen deres. Det var ganske enkelt fordi det var færre unge mennesker å lære og videreføre tradisjoner og skikker gjennom.

Kulturkonflikt blir av mange sett på som noe som er uunngåelig når to kulturer kommer i kontakt. En slik konflikt blir sett på som det naturlige instinktet til kulturer for å bevare seg og utvide. Forhåpentligvis kan verden en dag få bukt med denne trangen, slik at vi lever sammen i fred og harmoni!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *