Tradisjonell norsk mat

Den norske maten er kanskje en av de sterkeste faktorene i hva som utgjør norsk kultur. Selv om innvandring og globalisering nok har hatt sin effekt på våre kosthold, så er det liten tvil om at vi fortsatt spiser mye tradisjonell norsk mat. Men hva er egentlig typisk norsk mat for noe?

 

 

Nordmenn elsker å nyte norsk mat sammen med familien sin.
Norsk mat nytes best sammen med familien

Hva er typisk norsk mat?

Typisk norsk mat inkluderer en rekke forskjellige råvarer. Kjøtt, grønnsaker, frukt, nøtter, gryn og en rekke forskjellige råvarer inkluderes i norske måltider. Det er derimot relativt stor forskjell på de 3 hovedmåltidene.

 

 

Frokost i Norge

Frokost består som oftest av drikkevarer som kaffe, melk og juice. Typisk norsk mat for dagens første måltid er enten brød eller knekkebrød med pålegg på. Ost foretrekkes av mange, men utvalget er variert. Ofte spiser nordmenn kald frokost.

 

 

Middag i Norge

Ved middager utgjør kjøtt slik som okse, gris og kylling, så vel som fisk slik som torsk og laks, store deler av rettene. Ofte blir disse akkompagnert av grønnsaker slik som poteter, gulrøtter og erter. Et klassisk måltid her er kjøttkaker med poteter i brun saus.

 

 

Kveldsmat i Norge

Selv om flere og flere dropper kveldsmaten, så er det fortsatt norsk kultur å spise et lett måltid sent på dagen. Dette er dessuten nærmest unikt av norsk kultur å gjøre. Ofte ligner kveldsmaten på frokosten, da naturligvis uten kaffe ved siden av.

 

 

Dessert i Norge

Nordmenn elsker dessert. Dronning Mauds pudding og riskrem er blant de mest populære her, men naturligvis kun et lite utvalg. Norske desserter domineres av egg, sjokolade, og naturlig sukker. I det hele tatt er ikke nødvendigvis alle desserter her ekstremt søte.

 

 

Oppskrifter på tradisjonell norsk mat

Tradisjonell norsk mat består ofte av råvarer som er enkle å få tak i, selv i utlandet. Dessuten er ofte gjennomgangen av oppskriftene raske og enkle. Vedlagt er oppskrifter for et tradisjonelt norsk måltid av kjøttkaker, så vel som Dronning Maud dessert:

 

 

Oppskrift for kjøttkaker

Ingredienser:

 • 400 g kjøttdeig
 • 1 1/2 ts salt
 • 1 egg
 • 1⁄4 ts pepper
 • 1⁄4 ts muskat
 • 2 1/2 ss potetmel
 • 1 hakket løk
 • 2 dl melk

 

 

Fremgangsmåte

Bland kjøttdeig, salt, pepper, muskat, potetmel og løk sammen i en bolle. Suppler med egg og melk til massen blir fast og god. Deretter former du kjøttkakene, og steker dem i panna på cirka 5 minutter for hver side. Kok opp poteter og lag en brun saus for et ultimat norsk måltid!

 

 

Oppskrift for Dronning Maud

Ingredienser:

 • 5 stk eggeplomme
 • 5 ss sukker
 • 5 stk gelatinplater
 • 6 dl kremfløte
 • ½ dl portvin
 • 200 g mørk kokesjokolade , revet
 • 150 g friske bringebær

 

 

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til det tykner (eggedosis). Imens skal du bløtlegge gelatinen. Når den er bløt, smelt den på lav varme, og hell væsken i eggedosis og pisk videre. Pisk til den er stiv og smak til med portvin. Deretter kan du rive sjokolade og legge dette lagvis i desserten.

 

 

Typisk norsk mat i dag

Tidene forandrer seg. Med innvandring og globalisering har også matvanene forandret seg. Mest nevneverdig er nok skiftet i middagsrettene vi spiser. Tradisjonelt sett spiste nordmenn nesten kun hjemmelagde middager, der poteter nesten ikke var til å unngå.

Pizza kom derimot fra Italia, og vi startet en hinsides produksjon av frossenpizza med Grandiosa. Totalt omsatte frossenpizza for 2.3 milliarder kroner i 2018. Taco kom seg også innover våre landegrenser, og for mange er fredagskvelden nå bare ”tacokvelden” i uka.

 

 

Så hva er egentlig typisk norsk mat?

Å svare på hva typisk norsk mat skal defineres som er minst like vanskelig å definere hva typisk norsk kultur er. Globalisering og innvandring har gjort at vi har gått bort fra tradisjonell norsk mat i større grad. I dag er spennet av muligheter såpass stort at ikke kun et par retter kan utpekes.

Typisk norsk mat akkurat nå er en blanding av tradisjonell norsk mat, påvirkninger fra andre kulturer, og en god del hurtigmat. Samfunnets utvikling påvirker derimot dette stadig, så hvem vet hva typisk norsk mat er om for eksempel 10 år?

 

 

Frukt og grønnsaker, inklusive gulrøtter, bananer, paprika, kirsebær, aubergine, og mer er prominent i tradisjonell norsk mat.
Frukt og grønnsaker – et sentral element i tradisjonell norsk mat

Norsk mat quiz

I. Nevn 5 helnorske desserter?

II. Hvor fikk desserten Dronning Maud sitt navn fra?

III. Sett bort i fra salt og pepper, hvilket krydder inneholder kjøttkaker?

IV. Hvilke råvarer er mest prominente i tradisjonell norsk mat?

V. Bonusspørsmål: Hvor stor var omsetningen av frossenpizza i Norge i 2018?

 

 

Norsk mat quiz. Er du virkelig glad i norsk mat, så kan du besvare disse!
Norsk mat quiz – kan du svare riktig på matquizen?

Norsk mat quiz – Svar

I. Lefse, skolebrød, risgrøt, tilslørte bondepiker og krumkake.

II. Dronning Maud fikk sitt navn den gang hun og Kong Haakon besøkte Haugesund på deres kroningsferd tilbake i 1906. Desserten kalles også ofte Haugesundsdesserten grunnet dette.

III. Muskat er det tredje krydderet som tilsettes kjøttkaker. Krydderet stammer fra Indonesia!

IV. Kjøtt, grønnsaker, frukt, nøtter og gryn fremstår som de mest prominente råvarene i norsk mat.

V. Omsetningen av frossenpizza i 2018 var på svimlende 2.3 milliarder norske kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *