Verdier og normer

Verdier og normer

Verdier og normer er en av grunnleggende kilder til samfunnsorganisasjon. Disse bestemmer hvordan strukturen i et samfunn skal bli og hvordan mennesker samhandler med hverandre. Dette er tett knyttet opp mot assimilering blant annet.

Et samfunn kan ikke styres av lover alene. Hvis de eksisterende lovene er i strid med det samfunnet tror på, vil flere og flere bare finne måter rundt disse lovene.

Verdier og normer befester seg først og fremst i hva vi tror på innerst inne.
Det er mange tanker som går gjennom et menneske i løpet av livet.

Verdier og normer er organiske

Med verdier og normer kan samfunnet organisere seg på en måte som passer dens kollektive følsomhet. Dette er fordi de skiller seg fra et samfunn til et annet.

Verdiene og normene som styrer et samfunn kommer fra det samfunnet selv. Samlet har samfunnet bestemt at det er slik det forventer at medlemmene skal oppføre seg, uavhengig av hva loven er.

Verdier og normer læres ganske enkelt fra barndommen gjennom observasjon og foreldrekorreksjon. Alle lærer hva som anses som akseptabelt og uakseptabelt og folk følger ganske enkelt etter.

Verdier definisjon

Verdiene i et samfunn refererer til hvordan det aktuelle samfunnet går ut på å uttrykke seg. Den viser spesielt til måten folk gjør ting på, og hva som anses som akseptabelt.

Verdier kan variere fra samfunn til samfunn fordi hvert samfunn har forskjellige syn på hva folk bør eller ikke bør gjøre i en gitt situasjon.

Å være punktlig anses for eksempel som veldig viktig i mange samfunn i Nord-Europa og Nord-Asia. I mange ekvatoriale land er timingen imidlertid ikke like viktig.

Folk vil bli enige om en offisiell tid for et møte, men bare som en formalitet. De fleste vil ankomme betydelig senere enn avtalt tid fordi det ikke anses som veldig viktig å gjøre det.

Normer definisjon

Normer er et sett av atferdsegenskaper som et samfunn anser som forventet av mennesker når de bærer seg selv i offentligheten.

Normer bestemmes i løpet av århundrer med kulturell evolusjon og tar århundrer mer å endre seg betydelig. Dette er fordi normer ikke blir levert av lovlige dommer fra dagens herskere.

Snarere bestemmes normer av et samfunn som utøver sin kollektive rett til selvbestemmelse. Normer er det samfunnet er i orden med og er villig til å godta fra medlemmene.

Verdier og normer som et vindu

Verdier og normer gir et vindu inn i et samfunns kollektive psyke. Verdier og normer viser alle hva samfunnet prioriterer og hva det ikke gjør.

Ikke noe av dette gjør et samfunn nødvendigvis overlegent eller dårligere enn noe annet samfunn. I stedet er det det viser måten hvert samfunn har blitt formet av sine spesifikke omstendigheter.

Alt fra dets historie, det fysiske landskapet og klimamønstrene kommer sammen for å forme hvert samfunn. Som et resultat vil hvert samfunn bli drevet til å premiere visse ting mer enn andre.

Alt dette dukker opp i verdiene og normene deres. Hvert samfunn vil ha sine verdier og normer formet av de nevnte faktorer og mer for å produsere en struktur av sosial organisasjon som er unik og spesiell.

Bibelen er et sted mange søker etter verdier og normer de kan leve etter.
Kristne, og mange andre også, ser til bibelen for moralsk veiledning.

La det være

Mange ser på verdiene og normene i de fleste samfunn som noe de bør verne og bevare. Dette er ikke for noen objektiv begrunnelse, men bare fordi det er deres og deres alene.

Akkurat som hvordan foreldre elsker barna sine mest rett og slett fordi de er barna deres, så bør også samfunn behandle verdiene og normene deres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *